Historien om tärningar

Idag är en tärning ett otroligt viktigt spelredskap för enormt många olika andra spel. En tärning används för att generera slumptal eller andra slumpade utfall. De klassiska tärningarna idag är oftast gjorda av plast eller trä och är formad som en kub. Det är viktigt att tärningarna har platonska kroppar så att alla sidor är lika stora. Om alla sidor är lika stora så är det i princip lika stor hans för alla sidor att komma upp. Sidorna på tärningarna numreras från 1 och uppåt.

Hur länge har tärningarna egentligen funnits?

Idag har man hittat tärningar som är tillverkade av djurben från ungefär 3000 år före man räknade tiden och dessa tärningarna har man hittat i delar av Pakistan och Iran. Ett vanligt spel bland antikens romare var så klart tärningsspel. Det finns till och med ett citat där Julius Caesar har sagt "Alea iacta est" som då betyder "tärningen är kastad". Detta sa han när han sände iväg sin armé för att erövra makten i Rom. Julias Caesar ville få fram uttrycket att det inte finns någon återvändo.

Sexsidig tärning

Den vanligaste tärningen idag är så kallad en sexsidig tärning. Denna tärning har formen som en kub och används oftast i de vanligaste sällskapsspelen som vi idag spelar. Det finns också andra typer av tärningar. En fyrsidig tärning är formad som en pyramid och används mest i olika typer av rollspel.

Ditt humör kan påverka

Genom tiderna så har man också sett att det är många personer som kastar tärningarna på sitt sätt. Det finns personer som gör sina egna små ritualer innan de kastar tärningarna på bordet. Sedan finns det också personer som blåser tärningarna, andra skakar tärningarna med sina två händer innan tärningarna kastas. En intressant grej är också att en del personer säger att ditt humör påverkar tärningens kast.